Een gids naar gelijke kansen!
Een gids noem ik iemand door wie je echt gezien wordt, en die zonder vooroordeel naar je luistert. Iemand met wie je op een bepaalde manier een vertrouwensband hebt. En die je laat zien dat het ook anders kan, anders dan je gewend bent. Of iemand die iets zegt dat niemand in je eigen omgeving tegen je zou zeggen. Die mogelijkheden ziet waar je omgeving niet in gelooft, en jijzelf evenmin. Die je toegang geeft tot kennis, mensen en ervaringen waar je vanuit jouw eigen omgeving niet vanzelfsprekend mee in aanraking komt.
Soms is een gids zich bewust van zijn rol, zoals bijvoorbeeld in maatjesprojecten, maar veel vaker is dat niet het geval. Waar moet je bij een gids aan denken? Bijvoorbeeld aan een
leerkracht of de ouder van een klasgenootje, de jongerenwerker, een buurtvrijwilliger, de praktijkondersteuner bij de huisarts of de cultuurcoach.
Een gids beschikt over hulpbronnen die belangrijk zijn voor het krijgen en pakken van kansen. En stelt deze met aandacht en zonder verwachtingen open voor een ander, die uit
een omgeving komt met minder hulpbronnen. Dat biedt zelfvertrouwen, en het nodige gereedschap voor het pakken van kansen.
Voor het maken van een brug tussen omgevingen met meer en minder kansen zijn gidsen daarom cruciaal.
Gidsen zijn sleutelfiguren op de weg naar gelijke kansen.